Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-09@00:07:18 GMT

آئین افتتاح نمایش مفیستو برگزار شد

تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۸۶۲۳۸۷

آئین افتتاح نمایش مفیستو برگزار شد

به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، به نقل از روابط عمومی مفیستو، مراسم افتتاحیه نمایش «مفیستو» نوشته آرین منوشکین به کارگردانی مسعود دلخواه با حضور دکتر محمدرضا خاکی، مدرس و کارگردان تئاتر؛ دکتر اکبر عالمی، مدرس و پژوهشکر سینما؛ دکتر مجید سرسنگی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران؛ هوشنگ قوانلو، بازیگر؛ امیرحسین حریری، رئیس مرکز تالار مولوی و جمعی از اهالی تئاتر، شب گذشته در مجموعه تئاتر مولوی برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدای این مراسم دکتر مسعود دلخواه ضمن خوشامدگویی به حاضرین با اشاره به حضور فارغ التحصیلان جوان رشته نمایش در مفیستو گفت: مفیستو ، اثر آرین منوشکین، اقتباسی از رمانی با همین نام از کلوس مان است که از مهم ترین آثار ادبی قرن بیستم به شمار می‌آید و با ترجمه ناصر حسینی مهر در ایران منتشر شده است.

وی با اشاره به اقتباس دیگری از این اثر با ترجمه محمدرضا خاکی افزود: یکی از مهم‌ترین دلایل انتخاب این متن، حضور بیش از ۳٠ کاراکتر در آن است که امکان بهره مندی از بازیگران بیشتری را روی صحنه فراهم می‌کند. کارگردان نمایش مفیستو ادامه داد: زمان اجرای متن اصلی این اثر نمایشی حدود سه ساعت است که در این اجرا کوتاه‌تر شده و حضور تعداد زیاد بازیگران و همسرایان به سبب ایجاد تنوع به جذابیت کار می‌افزاید.

این مدرس دانشگاه افزود: نمایش مفیستو از دو بخش تشکیل شده که با آنتراکتی پانزده دقیقه‌ای از هم تفکیک می‌شود. در ادامه دکتر محمدرضا خاکی، کارگردان تئاتر با تبریک به مسعود دلخواه و گروه مفیستو برای تلاش مستمر و چندماهه باهدف اجرای این نمایش گفت: اجرای این متن از سویی دشوار و سوی دیگر بسیار لذت‌بخش است. دشوار از این نظر که این متن را می‌شناسم، اجراهای دیگری از آن دیده‌ام و به واسطه ترجمه اقتباس دیگری از مفیستو با جنبه‌های مختلف آن آشنا هستم .

وی افزود: اما کار با فارغ‌التحصیلان نمایش در غالب یک گروه جوان و مستعد، انرژی زیادی را به اثر تزریق می‌کند که نکته‌ای مهم، ارزشمند و لذت‌بخش است. خاکی ادامه داد: درحال‌حاضر مسیر تئاتر در کشور ما به سمت فشردگی و کوچک شدن، پیش می‌رود اما در کشورهای اروپایی و جوامعی با سابقه تئاتری بیش از ما، اجراهایی به روی صحنه می‌رود که چند ساعت به‌طول می‌انجامد و امیدوارم مخاطبان مفیستو نیز از لحظه لحظه این اثر نمایشی ارزشمند، لذت ببرند.

در بخش دیگری از این مراسم دکتر سرسنگی با اشاره به صبوری اهالی هنر و فرهنگ در شرایط حاضر گفت: در چهار سال گذشته دولت آقای روحانی به دلیل اولويت رفع مشکلات کشور در حوزه اقتصاد و ضرورت تنش‌زدایی در سیاست داخلی و خارجی، هنرمندان با شرایط دشواری رو‌به‌رو بودند و برای رسیدن به شرایط مطلوب، صبوری زیادی نشان دادند.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران با ابراز امیدواری از تحقق وعده‌های دولت در حوزه فرهنگ و هنر در این دوره، افزود: امیدوارم در چهار سال دوم ریاست جمهوری دکتر روحانی، شاهد توجهی ویژه‌ به بخش فرهنگ و هنر باشیم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز توجه بیشتری به نقش خود در حمایت از آثار فرهنگی و هنری داشته باشد. وی تأکید کرد: به گواه فعالین تئاتر، متأسفانه تئاتر دانشگاهی ما در چند سال اخیر دچار افول شده و در بخش‌های آموزش و تولید آثار نمایشی با رکود مواجه هستیم. روشن است که رسیدن به تئاتر مطلوب و توسعه یافته، بدون توجه به تئاتر دانشگاهی، محقق نخواهد شد و امیدوارم این مهم، مورد توجه مسئولین فرهنگی کشور قرار گیرد.

سرسنگی با آرزوی موفقیت برای کارگردان و عوامل نمایش مفیستو، افزود: حضور نزدیک به ۷٠٠ متقاضی برای همکاری در این نمایش و تلاش صمیمانه دکتر دلخواه در به‌کارگیری نسل جوان در تولید یک اثر ارزنده، مفیستو را به یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های تالار مولوی تبدیل کرده است که ارتباطی مناسب با مخاطب برقرار خواهد کرد. در ادامه این مراسم اکبر عالمی ، درک آثار هنری را نیازمند داشتن سعادت دانست و گفت: کارگردان نمایش مفیستو از چند جنبه، فرد قابل‌توجهی است و همکاری با وی تجربه خوبی برای جوانان و دانشجویان به‌حساب می‌آید.

وی افزود: مسعود دلخواه از سویی یک مدرس داشگاهی فعال و برجسته محسوب می‌شود و از سوی دیگر بازیگری توانا است که نمونه حیرت‌انگیز بازی وی درحال‌حاضر در نمایش «روال عادی» مجموعه ایرانشهر ، قابل بررسی است.

امضای پوستر نمایش مفیستو با حضور دکتر عالمی، دکتر خاکی و دکتر سرسنگی پایان‌بخش این مراسم بود. گفتنی است؛ نمایش «مفیستو» به کارگردانی مسعود دلخواه، نخستين نمايش از مجموعه اجراهاي بزرگ تالار مولوي در سال ۹۶ است كه با هدف به‌كارگيري فارغ‌التحصيلان و دانشجويان تئاتر از هشتم تير تا اوایل مرداد ماه، هر روز در ساعت ۱۹:۳٠ روي صحنه مي‌رود.

منبع: خبرگزاری دانشجو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۸۶۲۳۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قصه شهرت و پایانش رنگ کهنه‌گی نمی‌گیرد/ ترس‌ و تردیدهای یک ستاره

به گزارش خبرنگار مهر، نمایش «چه کسی جوجه تیغی را کشت» به نویسندگی و کارگردانی بهرام افشاری و بازی افشاری و تینو صالحی تا ۲۱ اردیبهشت ماه در پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه است. این اثر نمایشی که در دور جدید اجراهای خود با استقبال مخاطبان روبه‌رو شده قرار است به زودی در شهر اصفهان نیز اجرا داشته باشد. محدثه واعظی پور منتقد و فعال رسانه ای یادداشتی درباره این اثر نمایشی نوشته و به ویژگی‌های نمایش افشاری که این روزها تبدیل به ستاره پولساز سینما نیز شده، پرداخته است.

در این یادداشت آمده است:

«عشق به بازیگری و دنیای سینما، دستمایه ساخت فیلم‌های مختلف و طرح روایت‌های متنوع بوده است، این عشق سودایی که بسیاری را درگیر و مهمتر از آن سرخورده کرده، موضوع اصلی نمایش «جوجه تیغی» به کارگردانی بهرام افشاری بازیگر تئاتر و سینما بود، نمایشی که بر اساس مونولوگ پیش می‌رفت و افشاری، راوی آن، زندگی شخصی و تجربه‌های خود را با قصه و خیال در هم آمیخته و داستان جوانی شهرستانی را روایت می‌کرد که عشق به بازیگری او را به تهران و پشت صحنه سینما آورده است. اواخر دهه ۹۰، وقتی «جوجه تیغی» روی صحنه رفت، افشاری بازیگر شناخته شده تئاتر بود، اما مثل امروز در سینما محبوب، مشهور و پولساز نبود. آنهایی که نمایش‌های «دیابولیک: رومئو و ژولیت» (آتیلا پسیانی) یا «پاییز» (نادر برهانی مرند) و «دن کاملیو» (کوروش نریمانی) را دیده‌اند، او را به خاطر می‌آورند. بازیگر هم‌نسل نوید محمدزاده و هوتن شکیبا که حضورشان در تئاتر، مژده تولد نسلی تازه را می‌داد. بازیگرانی مستعد که تئاتر، خانه اصلی‌شان بود اما بالاخره کشف شدند و مقابل دوربین رفتند.

افشاری، به خاطر ویژگی‌های ظاهری‌اش اغلب در نقش‌های کمدی و فضاهای طنزآمیز روی صحنه می‌رفت، صدای خوب، قدرتش در بداهه‌گویی و انعطاف بدنی‌اش کمک می‌کرد تا برای خنداندن تماشاگر، دست به هر ترفندی بزند و بازیگر شیرینِ روی صحنه باشد. اگر چه نقش جدی‌اش در «دیابولیک: رومئو و ژولیت» نشان داد می‌تواند سیمای جوان بذله‌گو و طناز را تغییر دهد.

موفقیت «جوجه تیغی» بیش از قصه ساده‌اش، به روایت صمیمی و سرراست افشاری مربوط می‌شد. او که بر متن تسلط کامل داشت، با دستی باز، شوخی می‌کرد، از تماشاگر خنده می‌گرفت و در لحظاتی، احساسات او را درگیر می‌کرد. در فاصله اجرای «جوجه تیغی» تا «چه کسی جوجه تیغی را کشت؟» افشاری، در سینمای ایران چند فیلم کمدی پر سر و صدا و پرفروش بازی کرده است. او در «فسیل» (کریم امینی)، تنها یک کمدین پولساز نیست، بلکه سعی کرده به شخصیت اسی، جوان آس و پاس و ساده‌دل پایین شهری، شیرینی و ملاحت بدهد. از میان انبوه بازیگران کمدی چند سال اخیر، افشاری در «فسیل» طراوتی دارد که اگر خودش مدام آن را در سینمای تجاری خرج نکند، برای تماشاگر دوست داشتنی و تازه است.

طبیعی است که سینمای کمدی، انبوهی نقش مشابه اسی به او پیشنهاد کند، اما مقاومت در برابر دستمزدهای وسوسه‌کننده عمر بازیگری افشاری را تضمین می‌کند. نکته‌ای که به نظر می‌رسد، یکی از دغدغه‌های شکل‌گیری «چه کسی جوجه تیغی را کشت؟» است. در این نمایش، افشاری، مانند «جوجه تیغی» خودش را نقد کرده و در معرض داوری قرار می‌دهد. این رویکرد جسورانه، هوش بازیگری را نشان می‌دهد که فردای حرفه‌اش را در وضعیت سرخوشانه امروز، نمی‌بیند. او در این نمایش، نقش بازیگری را بازی می‌کند که دوره طلایی حرفه‌اش را پشت سرگذاشته و در مسیری که طی کرده، گرفتاری‌های فراوانی داشته است. برای آنکه روایت ملال‌آور نشود، افشاری، بخشی از بار قصه را روی دوش همبازی‌اش تینو صالحی قرار داده است.

تعامل و بده بستان‌های آنها خوب از کار درآمده و ایده ارجاع به گذشته و نمایش «جوجه تیغی» تمهید مناسبی برای رفت و برگشت‌های قصه و انرژی گرفتن از آن نمایش است. «چه کسی ...» متلک‌های سیاسی و تکه‌پراکنی‌های اجتماعی بیشتری نسبت به «جوجه تیغی» دارد، اما همه جذابیت نمایش به خاطر ترسیم این بازجویی و نقد بازی قدرت نیست. «چه کسی ...» باز هم درباره بازیگری است، درباره سودایی که بر خلاف تصویر پرزرق و برق و باشکوهش، می‌تواند ویران کننده باشد و برای بهرامِ نمایش «چه کسی ...» این گونه بوده است. افشاری با پیش کشیدن پای شبکه‌های اجتماعی، نقض حریم خصوصی و مسایلی از این دست، جامعه را نقد و با بازیگرانی که سرنوشتشان، از این طریق، تغییر کرده همدلی می‌کند.

برای افشاری به شهادتِ «چه کسی ...»، دنیای بازیگری هنوز فریبنده و جذاب است. رویاهای او همچنان روی صحنه جان می‌گیرند و مهرش به مردم (مخاطبانش) را آنجا حس می‌کند. او در این نمایش، بیش از آنکه بخواهد نماد هنرمند یا بازیگر ممنوع‌الکار باشد (که هست)، شبیه خودش است، خودش را در مواجهه با ماموران نظارت کننده قرار داده و به جلسه بازجویی خودخواسته‌ای تن داده تا به تماشاگر یادآوری کند، ترس‌ها و تردیدهای یک ستاره، غیرقابل باور نیست.

«چه کسی جوجه تیغی را کشت؟» درباره زوال دوران ستاره‌هاست، درباره ترس از مواجه شدن با جهانی که بازیگر، دیگر در آن شناخته شده و محبوب نیست. تصویری از مواجهه عقل و عشق و جهان پر اضطراب هنرمند، پس از افول جایگاهش. همان طور که «جوجه تیغی» می‌تواند بارها دیده شود و روایتی درباره امروز باشد، «چه کسی ...» هم این ویژگی را دارد، چرا که قصه شهرت و پایان آن رنگ تکرار و کهنه‌گی نمی‌گیرد.

کد خبر 6097465 آروین موذن زاده

دیگر خبرها

  • مهمانی جشنواره تئاتر رضوی در ۶ شهر ایران
  • آیین گل غلتان در امیریه دامغان
  • راهیابی یک اثر از ملایر به جمع ۱۲ تئاتر برتر دانش آموزان کشور
  • جزئیاتی جالب درباره دنیای پرزرق و برق و باشکوه بازیگری بهرام افشاری
  • پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بچه‌های مسجد افتتاح شد
  • قصه شهرت و پایانش رنگ کهنگی نمی‌گیرد/ ترس‌ و تردیدهای یک ستاره
  • قصه شهرت و پایانش رنگ کهنه‌گی نمی‌گیرد/ ترس‌ و تردیدهای یک ستاره
  • علیرضا کوشک‌جلالی به تماشاخانه ایران‌شهر می‌آید
  • کوشک جلالی با «آرت» به تماشاخانه ایرانشهر می‌آید
  • استقبال از «آن برد» غافلگیر کننده بود/ دغدغه همیشگی «مهاجرت»